Sapuvusī raža

Es dzīvoju mazā pilsētiņā aptuveni 140 km no Rīgas, tāpēc vienmēr esmu izjutis spēcīgu kopības sajūtu un lepojies ar sava nostūra izaugsmi: nosiltinātajām ēkām, atjaunotajiem ceļiem un arī skaistajiem, tīrajiem un gaišajiem lielveikaliem. Daži varbūt izvēlas mazās bodītes, bet es priecājos, ka manā novada centrā ienāk Eiropas elpa, tāpēc ar prieku sekoju akcijām, jaunākajiem piedāvājumiem un labprāt lasu pastkastītē iemesto lielveikala atlaižu avīzi.

Bieži vien iepērkoties esmu ievērojis, ka pie vienas kases strādā resns gejs (turpmāk tekstā RG). Nepārprotiet mani, nedomāju to kā apvainojumu – viņš vienkārši ir gejs ar lieko svaru un nav cita veida kā to pateikt. Visu mūžu esmu bijis ļoti iecietīgs un pozitīvi noskaņots pret seksuālajām minoritātēm. Lieliski zinu, kā ir mazā miestā, kur visi visus pazīst un aprunā. Tāpēc šim konkrētajam gejam jutu līdzi dubultā: gan orientācijas, gan liekā svara dēļ. Gadiem ilgi centos pret viņu izturēties laipni, labprāt stāvēju rindā pie viņa kases, lai RG nejustos diskriminēts, vienmēr centos dot precīzu naudu, teicu lūdzu un paldies. Varu ar tīru sirdi pavēstīt, ka no savas puses esmu izdarījis visu, kas manos spēkos, lai RG justos kā mājās.

Diemžēl vakar viss mainījās. Kad pie kases pienāca mana kārta, ievēroju, ka RG lēto Polijas ābolu vietā čekā ir iesitis dārgos Latvijas ābolus, kopumā mēģinot mani apjāt par vairāk kā 40 santīmiem. Pēc visa tā ko biju viņa labā darījis, gadiem ilgi stāvējis un kritis par viņa tiesībām uz cilvecīgu attieksmi, viņš izvēlējās man atmaksāt tik zemiskā veidā… Jutos tā it kā būtu viņu ieaicinājis savās mājās, padzirdījis ar labāko vīnu, pacienājis ar gardāko mielastu, apsēdinājis uz mīkstākā krēsla, bet pretīm saņēmis pļauku sejā. Lieki teikt, ka kopš šī RG izgājiena mana iecietīgā attieksme pret gejiem ir mainījusies pret vēsi vienaldzīgu. Jautājumos par adopciju, precēšanos un dienēšanu armijā tagad esmu kategoriski pret. Acīmredzot, tas vien, ka kādam ir īpašas vajadzības, automātiski nepadara viņu par labu cilvēku.

7 Replies to “Sapuvusī raža”

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *